Dieta korzystna dla oczu – wpływ diety na widzenie – co jeść a co pić?

22 lipca 2021

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zachować dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Istotnie wpływa także na nasz wzrok. Podpowiadamy, jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, by była ona korzystna dla Twoich oczu.

Długie godziny spędzane przed monitorem komputera, a potem ekranem smartfona sprawiają, że nasze oczy są często nadwyrężone i zmęczone. Poza dbaniem o higienę wzroku, warto również pamiętać, że możemy wspierać oczy dietą. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jaki jest wpływ diety na widzenie i jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wzmacniającej wzrok.

Witaminy na poprawę widzenia

W diecie wzmacniającej wzrok nie może zabraknąć witaminy A, bardziej znanej także jako beta-karoten. Witamina A zwalcza wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia wzroku. Jej niewystarczająca ilość w organizmie może powodować gorsze widzenie o zmroku, czyli tzw. kurzą ślepotę. Produkty bogate w beta-karoten to marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka i dynia.

Równie istotna dla dobrego wzroku jest witamina C. Jej rolą jest odżywianie tkanek oka oraz  wzmacnianie naczyń krwionośnych. Witaminę C w dużych ilościach znajdziesz w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, cytrusach, natce pietruszki, jarmużu i szpinaku.

Kolejną witaminą, która poprawia wzrok jest witamina E. Jej rola jest istotna, ponieważ poprawia wchłanianie beta-karotenu. Witamina E znajdziesz w orzechach, pestkach dyni i słonecznika oraz w olejach roślinnych.

Sprawdź: Laserowa korekcja starczowzroczności

Minerały korzystne dla wzroku

Niezwykle ważnymi minerałami w diecie wzmacniającej wzrok są cynk, miedź, mangan i selen. Biorą one udział w wytwarzaniu rodopsyny, światłoczułego barwnika, który pośrednio wpływa na redukcję wolnych rodników. Dodatkowo, miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, co zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka. Produkty bogate w cynk to np. fasola, groch, owoce morza, kasza gryczana, mięso i ryby. Najwięcej selenu znajdziemy w kukurydzy, rybach, herbacie, syropie klonowym i orzechach.

Antocyjany na poprawę wzroku

Antocyjany to barwniki pochodzenia roślinnego, które przybierają najczęściej kolory czerwone, niebieskie lub fioletowe. Ich obecność w diecie ma duży wpływ na poprawę widzenia, ponieważ wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto wzmacniają naczynia krwionośne w oku. Do produktów bogatych w antocyjany, które powinniśmy jeść dla poprawy widzenia zaliczamy: aronię, czarną porzeczkę, jagody, borówki, żurawinę, truskawki, wiśnie, ciemne winogrona, czarny bez i bakłażan.

Luteina i zeaksantyna lepszy wzrok

Niezwykle ważnym składnikiem odżywczym jest także luteina i zeaksantyna. Są również swego rodzaju parasolem, ochraniającym przed promieniami ultrafioletowymi. Występują w siatkówce oka człowieka: zeaksantyna głównie w tzw. dołeczku, czyli w centralnym punkcie plamki żółtej, a luteina na bardziej zewnętrznych obszarach siatkówki. Co jeść, by mieć dobry wzrok i dostarczyć do organizmu luteinę? W Twojej diecie powinny znaleźć się żółtka jaj oraz jarmuż, szpinak, sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka, cukinia, dynia, kukurydza czy marchew. Zeaksantyna występuje między innymi w pomarańczowych i zielonych warzywach np. nektarynkach i awokado.

Kwasy omega-3 – by widzieć lepiej

W zdrowej diecie wspierającej widzenie nie może również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Maja ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie wzroku: mogą zatrzymać proces starzenia wzroku oraz ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka. Kwasy omega-3 w dużych ilościach występują w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk, halibut) oraz orzechach włoskich.

Zobacz: Operacyjne leczenie zaćmy

Sok z cykorii – na zdrowie i lepszy wzrok

Już wiemy, jakie składniki odżywcze i mikorelementy powinny znaleźć się w naszej diecie, by wzmacniać wzrok. A co można pić na poprawę wzroku? Spieszymy z odpowiedzią – idealnie sprawi się sok z cykorii, selera, marchwi i pietruszki. Cykoria ma szereg cudownych właściwości. Niektórzy piją napary z jej korzenia zamiast kawy. A na poprawę wzroku świetnie sprawdzi się sok z liści cykorii. Będzie smakował idealnie, gdy połączysz go z sokiem z marchwi, pietruszki lub selera. Taka mieszanka odżywia nerw wzrokowy i poprawia widzenie.

Zobacz: Metody leczenia jaskry

Produkty szkodzące oczom

Aby jak najdłużej utrzymać wzrok w dobrej kondycji warto unikać w diecie produktów, zawierających przetworzony cukier. Powodują one szybki skok stężenia glukozy we krwi. Dieta bogata w takie niezdrowe cukry znacznie podwyższa ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), zaćmę, czy retinopatię cukrzycową (w przypadku cukrzycy). Takie produkty szkodzące oczom lepiej zastąpić tymi, które są zdrowe i bogate w wartościowe składniki odżywce, jak te opisane powyżej.

Naszym oczom szkodzi także palenie tytoniu. W dymie papierosowym zawarte są szkodliwe substancje, które podrażniają oczy, powodują ich wysuszenie, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić także do zapalenia spojówek. 

Pamiętaj, że witaminy i minerały należy spożywać z umiarem. Zbyt duża ich ilość może prowadzić do hiperwitaminozy, które również jest szkodliwa dla zdrowia. Jeżeli Twoja dieta jest bogata w składniki i witaminy wspierające wzrok, a wciąż zmagasz się z niewyraźnym widzenie lub doskwierają Ci inne dolegliwości, skontaktuj się z lekarzem. Tylko okulista jest w stanie ocenić Twój wzrok i zaproponować rozwiązanie Twojego problemu.

Bibliografia:
1. B. Fife, Zdrowe oczy, Białystok 2016.
2. J. Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, „Ophtha Therapy”, 2017.
3. Co jeść, a czego unikać, by mieć dobry wzrok? www.zdrowie.radiozet.pl, https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Co-jesc-a-czego-unikac-by-miec-dobry-wzrok-Radzi-prof.-Szaflik.
więcej

Retinopatia barwnikowa – co warto o niej wiedzieć?

27 października 2025
Choroby siatkówki bezpośrednio zagrażają zdolności widzenia. Jedną z nich jest retinopatia barwnikowa, która niestety ma charakter postępujący, związany z...
więcej

Jak się przygotować do zabiegu laserowej korekcji wzroku?

25 października 2025
Laserowa korekcja wzroku pozwala uzyskać wyraźne widzenie bez dodatkowych pomocy optycznych (okularów, soczewek). Jest to jedna z najczęściej wykonywanych...
więcej

Cysta na oku – przyczyny, objawy, leczenie. Jak można ją usunąć?

20 października 2025
Nawet niewielkie zmiany w obrębie widocznych partii ciała potrafią być szczególnie uciążliwe. Do takich należy cysta na oku –...
więcej

Jakie są przyczyny różnowzroczności i kiedy się pojawia ta wada?

15 października 2025
Widząc prawidłowo obuocznie możemy oceniać odległość i dostrzegać szczegóły w otoczeniu. Zdarza się jednak, że jedno oko pracuje inaczej...
więcej

Jak szybko postępuje zaćma i dlaczego u niektórych Pacjentów rozwija się szybciej niż u innych?

10 października 2025
Zaćma jest poważną chorobą oczu, która prowadzi do pogorszenia ostrości wzroku, a nawet jego utraty. Tempo jej rozwoju jest...