Dieta korzystna dla oczu – wpływ diety na widzenie – co jeść a co pić?

22 lipca 2021

Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala nie tylko zachować dobre samopoczucie i piękną sylwetkę. Istotnie wpływa także na nasz wzrok. Podpowiadamy, jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej diecie, by była ona korzystna dla Twoich oczu.

Długie godziny spędzane przed monitorem komputera, a potem ekranem smartfona sprawiają, że nasze oczy są często nadwyrężone i zmęczone. Poza dbaniem o higienę wzroku, warto również pamiętać, że możemy wspierać oczy dietą. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jaki jest wpływ diety na widzenie i jakie produkty powinny znaleźć się w diecie wzmacniającej wzrok.

Witaminy na poprawę widzenia

W diecie wzmacniającej wzrok nie może zabraknąć witaminy A, bardziej znanej także jako beta-karoten. Witamina A zwalcza wolne rodniki, które mogą powodować uszkodzenia wzroku. Jej niewystarczająca ilość w organizmie może powodować gorsze widzenie o zmroku, czyli tzw. kurzą ślepotę. Produkty bogate w beta-karoten to marchew, jarmuż, szpinak, czerwona papryka i dynia.

Równie istotna dla dobrego wzroku jest witamina C. Jej rolą jest odżywianie tkanek oka oraz  wzmacnianie naczyń krwionośnych. Witaminę C w dużych ilościach znajdziesz w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, cytrusach, natce pietruszki, jarmużu i szpinaku.

Kolejną witaminą, która poprawia wzrok jest witamina E. Jej rola jest istotna, ponieważ poprawia wchłanianie beta-karotenu. Witamina E znajdziesz w orzechach, pestkach dyni i słonecznika oraz w olejach roślinnych.

Sprawdź: Laserowa korekcja starczowzroczności

Minerały korzystne dla wzroku

Niezwykle ważnymi minerałami w diecie wzmacniającej wzrok są cynk, miedź, mangan i selen. Biorą one udział w wytwarzaniu rodopsyny, światłoczułego barwnika, który pośrednio wpływa na redukcję wolnych rodników. Dodatkowo, miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, co zwiększa trwałość naczyń krwionośnych oka. Produkty bogate w cynk to np. fasola, groch, owoce morza, kasza gryczana, mięso i ryby. Najwięcej selenu znajdziemy w kukurydzy, rybach, herbacie, syropie klonowym i orzechach.

Antocyjany na poprawę wzroku

Antocyjany to barwniki pochodzenia roślinnego, które przybierają najczęściej kolory czerwone, niebieskie lub fioletowe. Ich obecność w diecie ma duży wpływ na poprawę widzenia, ponieważ wykazują działanie antyoksydacyjne. Ponadto wzmacniają naczynia krwionośne w oku. Do produktów bogatych w antocyjany, które powinniśmy jeść dla poprawy widzenia zaliczamy: aronię, czarną porzeczkę, jagody, borówki, żurawinę, truskawki, wiśnie, ciemne winogrona, czarny bez i bakłażan.

Luteina i zeaksantyna lepszy wzrok

Niezwykle ważnym składnikiem odżywczym jest także luteina i zeaksantyna. Są również swego rodzaju parasolem, ochraniającym przed promieniami ultrafioletowymi. Występują w siatkówce oka człowieka: zeaksantyna głównie w tzw. dołeczku, czyli w centralnym punkcie plamki żółtej, a luteina na bardziej zewnętrznych obszarach siatkówki. Co jeść, by mieć dobry wzrok i dostarczyć do organizmu luteinę? W Twojej diecie powinny znaleźć się żółtka jaj oraz jarmuż, szpinak, sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka, cukinia, dynia, kukurydza czy marchew. Zeaksantyna występuje między innymi w pomarańczowych i zielonych warzywach np. nektarynkach i awokado.

Kwasy omega-3 – by widzieć lepiej

W zdrowej diecie wspierającej widzenie nie może również zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Maja ona zbawienny wpływ na funkcjonowanie wzroku: mogą zatrzymać proces starzenia wzroku oraz ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka. Kwasy omega-3 w dużych ilościach występują w olejach roślinnych, tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk, halibut) oraz orzechach włoskich.

Zobacz: Operacyjne leczenie zaćmy

Sok z cykorii – na zdrowie i lepszy wzrok

Już wiemy, jakie składniki odżywcze i mikorelementy powinny znaleźć się w naszej diecie, by wzmacniać wzrok. A co można pić na poprawę wzroku? Spieszymy z odpowiedzią – idealnie sprawi się sok z cykorii, selera, marchwi i pietruszki. Cykoria ma szereg cudownych właściwości. Niektórzy piją napary z jej korzenia zamiast kawy. A na poprawę wzroku świetnie sprawdzi się sok z liści cykorii. Będzie smakował idealnie, gdy połączysz go z sokiem z marchwi, pietruszki lub selera. Taka mieszanka odżywia nerw wzrokowy i poprawia widzenie.

Zobacz: Metody leczenia jaskry

Produkty szkodzące oczom

Aby jak najdłużej utrzymać wzrok w dobrej kondycji warto unikać w diecie produktów, zawierających przetworzony cukier. Powodują one szybki skok stężenia glukozy we krwi. Dieta bogata w takie niezdrowe cukry znacznie podwyższa ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (AMD), zaćmę, czy retinopatię cukrzycową (w przypadku cukrzycy). Takie produkty szkodzące oczom lepiej zastąpić tymi, które są zdrowe i bogate w wartościowe składniki odżywce, jak te opisane powyżej.

Naszym oczom szkodzi także palenie tytoniu. W dymie papierosowym zawarte są szkodliwe substancje, które podrażniają oczy, powodują ich wysuszenie, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić także do zapalenia spojówek. 

Pamiętaj, że witaminy i minerały należy spożywać z umiarem. Zbyt duża ich ilość może prowadzić do hiperwitaminozy, które również jest szkodliwa dla zdrowia. Jeżeli Twoja dieta jest bogata w składniki i witaminy wspierające wzrok, a wciąż zmagasz się z niewyraźnym widzenie lub doskwierają Ci inne dolegliwości, skontaktuj się z lekarzem. Tylko okulista jest w stanie ocenić Twój wzrok i zaproponować rozwiązanie Twojego problemu.

Bibliografia:
1. B. Fife, Zdrowe oczy, Białystok 2016.
2. J. Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, „Ophtha Therapy”, 2017.
3. Co jeść, a czego unikać, by mieć dobry wzrok? www.zdrowie.radiozet.pl, https://zdrowie.radiozet.pl/W-zdrowym-ciele/Zdrowe-zywienie/Zasady-zywienia/Co-jesc-a-czego-unikac-by-miec-dobry-wzrok-Radzi-prof.-Szaflik.
więcej

Zaćma – w jakim wieku najczęściej się pojawia i czy młodzi ludzie mogą chorować na zaćmę?

13 kwietnia 2025
Zaćma to choroba oczu, która prowadzi do częściowego lub całkowitego zmętnienia soczewki oka, w związku z czym Twój wzrok...
więcej

Tarcza zastoinowa, czyli obrzęk tarczy nerwu wzrokowego – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

13 kwietnia 2025
Tarcza zastoinowa (z łac. oedema papillae nervi optici), czyli obrzęk tarczy nerwu wzrokowego jest objawem neurologicznym zwiększonego ciśnienia płynu...
więcej

Zapalenie nerwu wzrokowego – pierwsze objawy, które powinny zaniepokoić

9 kwietnia 2025
Zapalenie nerwu wzrokowego to poważne schorzenie okulistyczne, które niesie ze sobą ryzyko całkowitej utraty wzroku. Biorąc pod uwagę lokalizację,...
więcej

Stres a wzrok – czy silny stres może wpływać na wzrok?

9 kwietnia 2025
Stres jest naturalną reakcją organizmu. Hormonu stresu tj. kortyzol zwiększa stężenie glukozy we w krwi, przygotowując organizm do „walki”....
więcej

Zaćma cukrzycowa – jak cukrzyca niszczy wzrok? Pierwsze objawy

8 kwietnia 2025
Zaćma cukrzycowa to choroba będąca powikłaniem ocznym cukrzycy. Schorzenie to powoduje częściowe lub całkowite zmętnienie soczewki, w związku z...